به گزارش شهرآرانیوز، اسماعیل بقایی امروز -۸ اردیبهشت- در نشست خبری با اصحاب رسانه، گفت: حادثه بندر شهید رجایی را به ایران و هرمزگان و خانوادههای بازماندگان تسلیت عرض و برای سلامتی مجروحان دعا میکنیم. از کشورهایی که در طول این مدت با ایران همدردی و اعلام کمک کردند به ویژه دولت روسیه تشکر میکنیم.
وی در این نشست گزارشی از سفر اخیر وزیر خارجه کشورمان به چین ارائه کرد.
بقایی، ادامه جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه را و همچنین حمایت برخی از کشورهای غربی و آمریکا از این جنایتها را محکوم و از بی عملی و سکوت سازمانهای بینالمللی در برابر این جنایتها انتقاد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران همچنین در پاسخ به سوالی در مورد سفر هیئت فنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران از روز گذشته گفت: سفر هیات فنی آژانس به ایران در ادامه مذاکراتی است که حدود یک هفته قبل بین مقامات ایران و «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس در تهران انجام میشود. این هیات فنی به تهران آمده است و امروز با مقامات سازمان انرژی اتمی گفتوگو و رایزنی خواهد کرد.
بقایی تاکید کرد: این گفتوگوها فنی است و یکی از موضوعات مورد بحث در این رایزنیها مسائل پادمانی خواهد بود. برای ما مهم است که آژانس به دور از فشارهای سیاسی، وظایف فنی خود را ایفا کند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره توییت روز شنبه وزیر خارجه عمان درباره مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا و برداشت هایی که از این توییت شده است، گفت: وزیر خارجه عمان گفتند که یک نشست دیگر عالی رتبه، منظورشان دور چهارم مذاکرات است که به ریاست وزیر خارجه ایران و نماینده ویژه آمریکا « استیو ویتکاف » برگزار خواهد شد، همانطور که سه دور قبلی مذاکرات نیز در همین سطح برگزار شده است.
وی در این نشست خبری در پاسخ به سوالی با اشاره به خطوط قرمز ایران در مذاکرات غیر مستقیم بین ایران و آمریکا تاکید کرد: هیچ جزئیاتی تفاهم نخواهد شد، مگر اینکه چارچوب کلی مد نظر ما در آن لحاظ شود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد برخی از اظهارات مطرح شده مبنی بر کنار گذاشتن اروپاییها از مذاکرات و این که آیا این موضوع به درخواست ایران بوده یا آمریکا گفت: هیچکدام. انتخاب خودشان بود.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد برخی اظهار نظرهای مطرح شده در ارتباط با احتمال تعلیق دور چهارم مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا گفت : طبق توافق مسقط و آنچه که توسط وزیر خارجه عمان اعلام شده است دور بعدی مذاکرات فعلاً برای شنبه برنامهریزی شده است.
وی ادامه داد: در مورد زمان و مکان مذاکرات با طرف عمانی هماهنگ هستیم و تصمیمگیری در مورد زمان و مکان مذاکرات با هماهنگی سه کشور خواهد بود و من چیزی غیر از این نشنیدم.
بقایی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد تهدیدات مقامات رژیم صهیونیستی علیه ایران و مذاکرات گفت: خیلی باعث تعجب نیست که مقامات رژیم صهیونیستی سعی کنند برای تحت شعاع قرار دادن نسلکشی خود در غزه و تخریب روند دیپلماتیک این اظهار نظرها را مطرح کنند. آنها میدانند که هرگونه ماجراجویی و اقدام غلطی با پاسخ کوبنده ایران روبهرو میشود.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: فکر میکنم که کشورهای غربی به ویژه کسانی که از اقدامات این رژیم حمایت میکنند باید فکر کنند دارند چه نقشی در ادامه تخریب صلح و امنیت بینالمللی و حمایت از رژیمی بازی میکنند که تداوم خود را وابسته به بحران و جنگ در منطقه میداند.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوال دیگری در مورد مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا تصریح کرد: طبیعی است که هرچه بیشتر به بحثهای کارشناسی و فنی ورود پیدا میکنیم احتمالاً وقت بیشتری از هیئتها میگیرد و مشورتهای بیشتری با کارشناسان فنی ( کارشناسان هستهای و رفع تحریمها) انجام میشود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با پیگیری وزارت خارجه از وضعیت عکاس ایرانی که مدتی است در افغانستان در زندان به سر میبرد، گفت : تعداد زندانیان ایرانی در افغانستان کمتر از انگشتان یک دست هستند و ما پیگیر وضعیت آنها هستیم.
وی افزود: تا آنجایی که اطلاع دارم یکی از کسانی که دستگیر شدند، آزاد شدند، در مورد عکاسی که شما نیز اشاره کردید بخش کنسولی ما و همچنین سفارت ایران در کابل پیگیر وضعیت وی هستند.
بقایی تاکید کرد : ما در راستای حمایت از اتباع خودمان، پیگیر وضعیت سه الی چهار شهروند ایرانی که در افغانستان در زندان به سر میبرند، هستیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در مورد پیگیری وضعیت پرونده شهید سلیمانی و همراهانشان گفت: پرونده رسیدگی به ترور شهید سلیمانی و همراهان ایشان، یک پرونده جاری در مراجع قضایی است و طبق مقررات و قوانین در حال انجام است. جزئیات آنرا میتونید از سخنگوی محترم قوه قضاییه سوال کنید اما پرونده در جریان است.
بقایی در پاسخ به سوالی در مورد چرایی کوتاه بودن زمان مذاکرات بین ایران و آمریکا گفت: زمان مذاکرات و فاصلههای مذاکراتی با تفاهم ۲طرف تعیین میشود. ما از ابتدا گفتیم که جدی هستیم، به خاطر اینکه معتقدیم که هر روزی که ما بتوانیم تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه علیه مردم ایران را برداریم، به نفع ما و مردم ایران خواهد بود. به خاطر اینکه این تحریمها مستقیماً و به صورت هدفمند زندگی روزمره مردم ایران را هدف قرار داده است.
وی افزود: همه بهانههایی که در مورد هدف تحریمها مطرح میشود، چیزی نیست جز دروغ محض. هدف اصلی تحریم ها آزردن و فشار آوردن بر تک تک مردم ایران است؛ بنابراین ما در این زمینه جدی هستیم. به همین دلیل اعلام کردیم محدودیتی قائل نیستیم و اگر لازم باشد، حاضریم مذاکرات را در فواصل کوتاهتر ادامه دهیم.
بقایی تاکید کرد: از نظر ما هیچ مشکلی نیست، اما همان طور که عرض کردم، تصمیم گیری در مورد فاصلههای زمانی و زمان مذاکرات باید با تفاهم هر ۲ طرف تعیین شود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا با حکومت جدید سوریه در ارتباط هستید و برنامهریزی خاصی برای بازگشایی مجدد سفارت ایران در سوریه انجام شده است، گفت: پاسخ هر دو سوال خیر است.
بقایی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با نشست وزرای خارجه بریکس در برزیل با اشاره به جایگاه این سازمان در عرصه بینالمللی گفت: با توجه به اینکه آقای عراقچی به همراه آقای رئیس جمهور به آذربایجان سفر کردهاند ما در این نشست در سطح معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر خارجه شرکت کردهایم و موضوعات اقتصادی در این نشست پررنگ است.
وی همچنین در مورد سفر رئیسجمهور به چین در آینده نزدیک گفت : طبق برنامهریزی انجام شده قرار است رئیس جمهور برای شرکت در یکی از نشستهای مهم شانگهای در هفتههای آینده به چین سفر کنند و انجام این سفر در دستور کار قرار دارد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار اسپوتنیک روسیه در مورد کمکهای مسکو جهت کمک به خاموش کردن آتش سوزی در بندر شهید رجایی گفت : تعداد قابل توجهی از کشورها برای کمک به این موضوع اعلام آمادگی کردند و روسیه جزو اولین کشورهایی بود که اقلام مورد نیاز را ارسال کرد ما از روسیه و کشورهای دیگر که در این زمینه اعلام آمادگی کردند، تشکر میکنیم.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که ایران در این زمینه به چه ابزاری نیاز دارد، گفت : متولی موضوع وزارت کشور است و باید در مورد اقلامی که مورد نیاز است و تعداد دقیق کشورهایی که کمک کردند از وزارت کشور بپرسیم.
بقایی درباره اتهام زنی سوئد به ایران درباره ارتباط با یک گروه خرابکار گفت: سفیر سوئد در تهران احضار شد و خبر آنرا منتشر کردیم. این اتهام، اتهام مضحکی است و صرفاً بر اساس گمانهزنی و بر اساس حدسیات است که متاسفانه مبتنی بر یک سری کلیشههای ذهنی و برچسبهایی است که به دلیل تکرار، در ذهن آنها تبدیل به واقعیت شده است.
وی افزود: مقامات سوئد بر اساس این فرضیات غیرواقعی و بدون مبنا، اتهاماتی را متوجه ایران کردند که این اتهامات مطلقا بیاساس هست. ما در جلسه احضار سفیر سوئد در تهران، این موارد را صراحتا متذکر شدیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره پیشنهاد عراقچی برای ساخت نیروگاه با مشارکت آمریکاییها براساس مقالهای که برای سخنرانی در نشست اندیشکده کارنگی منتشر کردند، گفت: درواقع این بیان، به نوعی در راستای تبیین نیازهای ایران بود.
وی افزود: یکی از بهانههایی که در این سه دهه اخیر در ارتباط با برنامه صلحآمیز هستهای ایران مطرح میشود، این است که ایران با توجه به برخورداری از نفت و گاز، نیازی به انرژی هستهای ندارد در حالی که این بهانه بی مبناست و در سالهای اخیر ثابت شده که ما برای تامین انرژی مورد نیازمان باید از انرژیهای جایگزین استفاده کنیم.
بقایی تاکید کرد: آقای وزیر واقعیتها در حوزه انرژی را مطرح کردند و ما منعی برای مشارکت کشورهای دیگر در این زمینه نداشتهایم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در دور بعدی مذاکرات از کارشناسان حوزههای دیگر نیز استفاده خواهد شد با توجه به اینکه آقای عراقچی گفتند در دور سوم مذاکرات از کارشناسان اقتصادی نیز استفاده شده است، گفت: در هر مرحله از مذاکرات به فرایند پیشرفت بحث و مذاکرات ، از تخصص کارشناسان در حوزههای مرتبط استفاده میکنیم.
وی افزود: در این دور از مذاکرات کارشناسان اقتصادی و کارشناسان مجرب در ارتباط با تعامل با سازمان بینالمللی انرژی اتمی حضور داشتند و در ادامه مسیر نیز هرجا لازم باشد از کارشناسان حوزههای مورد نیاز استفاده میکنیم.
عراقچی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا موضوع پولهای بلوکه شده ایران نیز در مذاکرات رفع تحریمها پیگیری میشود، گفت: خاتمه یافتن تحریمها به صورت موثر کلیدواژه است که در ذیل آن مجموعهای از تعهدات درج میشود از جمله فراهم آوردن زمینه برای دستیابی آزاد ایران به داراییهایش و این یکی از مطالبات ماست.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: این موضوع بخشی از روند مذاکراتی در بحث خاتمه دادن به تحریمهاست.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که سخنی در رسانهها به نقل از وزیر مطرح شده است که بدون حضور رسانهها مذاکرات را در آرامش به پیش بردیم، گفت: عجیب است که یک مزاح از وزیر شوخ طبع، تبدیل به تیتر یک رسانهها شود، آقای دکتر عراقچی در این ۶ ماه نشان دادند چه ارزشی برای رسانهها قائل هستند.
عراقچی با بیان این که به طور کلی در هیچ مذاکرهای، هیچ رسانهای حضور ندارد، گفت: ایشان در ابتدای صحبتهای خود با خبرنگاران شوخی کردند و نکته مهمی نبود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با وضعیت ۲ شهروند ایرانی بازداشت شده در فرانسه و آخرین پیگیریها در این زمینه گفت: اینکه شهروندان کشورهای دیگر در این کشور به دلیل مخالفت خود به خاطر نسل کشی رژیم اسرائیل بازداشت میشوند جای تاسف دارد و در واقع این موضوع به نوعی نقض حق آزادی بیان و همصدایی با جنایتهایی است که توسط رژیم اسرائیل در غزه در حال انجام است.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران افزود: ما وضعیت این ۲ شهروند ایرانی بازداشت شده در فرانسه را پیگیری کردیم و با دیدار کنسولی با خانم اسفندیاری موافقت شده است .
بقایی تاکید کرد: این ۲ شهروند ایرانی مرتکب هیچ جرمی نشدهاند به جز اینکه احساسات انسانی خود را در مخالفت با یک جنایت اعلام کردهاند.
وی همچنین از فرانسه خواست که به تعهدات بینالمللی خود در خصوص حقوق بشر احترام بگذارد و از استفاده ابزاری از اتباع ایرانی برای پیشبرد برنامههای سیاسی خود خودداری کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال ایسنا در مورد افزایش تنشها بین هند و پاکستان و اظهار نظر وزیر خارجه کشورمان مبنی بر آمادگی تهران برای کمک به حل تنش بین اسلام آباد و دهلی نو، گفت: حادثه تروریستی که در شهر پهلگام برای توریستها رخ داد دردناک بود و ما بلافاصله محکوم و با خانواده جانباختگان و دولت و مردم هند ابراز همدردی کردیم.
بقایی گفت: تروریسم هر کجا صورت بگیرد، تهدید علیه صلح و امنیت است. عراقچی در تماس با همتای خود اعلام آمادگی کرد که برای جلوگیری از افزایش تنش هر کمکی که لازم باشد انجام دهد. ما دارای پیوندهای عمیق دینی فرهنگی و تمدنی با ۲ کشور هستیم و به هیچ عنوان نمیپذیریم در شبه قاره شاهد تنش بین این ۲ کشور آسیایی باشیم. رئیسجمهور نیز در تماس با همتایان خود آمادگی ایران را برای جلوگیری از تنش اعلام کرد. امیدواریم هر ۲ کشور با متانت ، خردورزی و خویشتنداری این موضوع را به نحو مناسبی که به نفع امنیت و ثبات منطقهای باشد، مدیریت کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه این نشست خبری درباره سفر پزشکیان به آذربایجان و اهمیت این سفر نیز گفت: این سفر بسیار مهمی است و مدتها برای آمادهسازی مقدمات این سفر تلاش شد. معتقدیم این سفر میتواند فصل جدیدی را در روابط دوجانبه ایران و جمهوری آذربایجان ایجاد کند.
وی با بیان این که «رابطه با کشورهای حوزه قفقاز از جمله آذربایجان برای ما بسیار مهم است و ثبات و امنیت در قفقاز جنوبی برای ما اهمیت دارد»، خاطرنشان کرد: هم در سطح دوجانبه به عنوان ۲ کشوری که دارای علقههای تاریخی، فرهنگی و دینی هستند و هم کشوری که نقش تعیین کننده در ثبات قفقاز دارد، این سفر برای ما مهم است.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوال خبرنگار فونیکس چین درباره نقش چین در منطقه نیز گفت: ما با چین دارای دوستی دیرینه و شراکت راهبردی هستیم. گلایههایی که بعضا از سوی برخی کشورهای اروپایی و آمریکا درباره نقش چین در منطقه و یا رابطه ایران و چین مطرح میشود، بیش از اینکه مبتنی بر واقعیت باشد، موضوعی سیاسی است و به نگاههای ژئوپلیتیک آنها به منطقه غرب آسیا و جهان برمیگردد.
وی افزود: چین در تمامی این سالها نقش سازندهای در تحولات منطقه ایفا کرده است و کافی است این کشورها نقش خودشان در منطقه را با نقشی که چین ایفا کرده مقایسه کنند. چند پایگاه نظامی توسط چین در منطقه ما ایجاد شده است؟ و چقدر چین از نسلکشی و جنایات در منطقه ما حمایت کرده و چه میزان در منطقه ما مداخله کرده است؟ کشورهایی که از این نقش گلایه دارند لازم است به عملکردهای خود توجه کنند.
بقایی افزود : مردم منطقه ما ناراحت و عصبانی هستند که حمایتهای همه جانبه این کشورها (کشور های غربی) از اسرائیل دلیل اصلی تداوم ناامنی در منطقه است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اکسپو ۲۰۲۵ و همایش ایران و آفریقا نیز گفت: رویدادهای توانمندیهای صادراتی ایران که در نوع خود هفتمین است و هم همایش اقتصادی ایران و آفریقا، از حیث به نمایش گذاشتن توانمندیهای اقتصادی، تجاری، تولیدی فناوری و دانش بنیان ایران و فراهم آوردن امکان ایجاد ارتباط بین بازرگانان از ایران و شرکای خود در سایر کشورها مهم هستند.
وی افزود: بیش از ۱۰۰ کشور، هیاتهای تجاری و بازرگانی به این ۲ همایش اعزام کردند. همایش ایران و آفریقا دیروز شروع شد و به مدت سه روز ادامه خواهد داشت. همایش توانمندیهای صادراتی ایران امروز با حضور آقای رئیسجمهور قرار بود افتتاح شود و قاعدتا شروع شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: وزارت امور خارجه مشخصاً حوزه دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه در طراحی، برنامهریزی و اجرای این ۲ رویداد نقش کلیدی داشت. همانطور که معاون محترم رئیسجمهور هم دیروز اعلام کردند، نقش وزارت خارجه در این روند بسیار مهم بود. نقش معاون رئیس جمهور به عنوان رئیس ستاد آمادهسازی و برگزاری این ۲ همایش، نقش بسیار مهمی بود.
بقایی با بیان اینکه «با آفریقا ما ارتباطات بسیار خوبی در این سالها ایجاد کردیم اما در حوزه اقتصادی فکر میکنیم که ظرفیتها بسیار بیشتر از آن چیزی است که در حال حاضر به صورت بالفعل دنبال میشود»، گفت: ما به دنبال شناسایی ظرفیتهای بالقوه همکاری با قاره آفریقا هستیم. سطح شرکت کشورها، هم از قاره آفریقا و هم از سایر کشورها در مقایسه با سالهای قبل مشخصا سال گذشته به نحو چشمگیری افزایش پیدا کرده و امیدواریم که این فرصت و این دو همایش، فصل جدیدی را در روابط و تعاملات اقتصادی ایران با کشورهای هدف ایفا کنند.